Tera is een high budget MMORPG uit Zuid-Korea. Aanvankelijk was het noodzakelijk om het spel aan te schaffen EN maandelijks te betalen maar tegenwoordig is het gratis te spelen. Dus iedereen met een internetverbinding en een computer (die natuurlijk wel snel genoeg moet zijn) kan het spelen!
Het vechtsysteem is zeker wat unieks in vergelijking met andere MMOs. Het voelt veel sneller, intenser en dynamischer dus lijkt het soms meer alsof je een third person actie spel zit te spelen. De grafische kant van het spel is werkelijk geweldig; de wereld zit vol leven met bloemen, vlinders die rondfladderen door het gras en bruisende watervallen. Zelfs de bomen bewegen in de wind!
Tera is geen spel zonder minpunten, het verhaal is niet erg interessant en het questen wordt na een tijd ronduit vervelend. Maar dit wordt gecompenseerd door de prachtige graphics en vermakelijke gameplay.
De wereld van Tera is ontstaan doordat 2 almachtige titanen om onbekende redenen in slaap vielen.
Tijdens hun slaap hebben ze de Tera wereld bijeen gedroomd samen met 12 goden die als eersten de wereld bewoonden. Maar helaas duurde het niet lang voordat er gevechten tussen de goden uitbraken. Terwijl de droom voortzette werden nieuwe wezens bijeen gedroomd die “sterfelijken” genaamd werden. Zij waren zwakker maar veel talrijker. De sterfelijken werden geforceerd in de heilige oorlog tussen de goden waarna de meeste goden dood of gevangen waren. Sommige sterfelijke rassen zijn hierdoor uitgeroeid en anderen ontstaan. Nu de goden weg zijn moeten de 7 rassen samenwerken om een nieuwe vijand te verslaan. Een metalen ras uit de onderwereld genaamd de Argons; wiens doel het is om de wereld over te nemen, de titanen te wekken en Tera te verwoesten.
Dit is het officiële verhaal van Tera, hier moeten we het mee doen. Er zijn kinderboeken met meer diepgang. Maar om niet langer flauw, somber en negatief te doen gaan we snel door naar de positieve kanten van het spel!
Er zijn 7 rassen waar je tussen kunt kiezen: Aman, Castanic, Baraka, Elin, Human, High Elf en Popori.
Deze rassen zijn goed gevarieerd, van de kleine harige Popori tot de grote stenen Baraka.
Naast de vele keuzes qua haar, gezicht, tattoos, make-up en huidskleur kun je het hele gezicht aanpassen. Van de grootte van je neus tot de breedte van je wangen! Hierdoor heb je dus een overvloed aan keuzes en zal ieder personage uniek zijn, iets wat ik alleen maar kan aanmoedigen in MMOs.
De combat in Tera is erg snel en je zult van alles zelf moeten dodgen en blocken, dus niet alleen hopen dat een aanval vanwege je stats jou niet raakt. Daarnaast zul je ook zelf moeten richten, op dit gebied hangt dus veel af van de skill van de speler.Maar gear maakt uiteindelijk het verschil ook al spelen spelers van hetzelfde niveau tegen elkaar. Een nieuwe level 60 speler zal ge-oneshot worden door een speler met goede gear.
Endgame zijn er genoeg dungeons en raids te doen om betere gear te krijgen, die je vervolgens weer kunt upgraden. Om dit allemaal te doen ben je natuurlijk flink wat weken tot maanden bezig.Er zijn 8 verschillende classes: Archer, Berserker, Lancer, Mystic, Priest, Slayer, Sorcerer en Warrior. Op de Warrior na, die kan wisselen tussen Damage Dealer en Tank, zit je vast aan de rol van je class. Er is dus geen optie om van specialization te wisselen zoals in veel MMORPGs, dit kun je als plus of minpunt opvatten. Hierdoor krijg je tenminste geen gezeur met mensen die een item needen voor hun andere specialization.
Iets wat ik altijd kan waarderen is de mogelijkheid om van “channels” te veranderen. Is een gebied te vol of zit er net iemand mobs te killen die jij nodig hebt voor een quest; van channel veranderen en hoppa, de mobs zijn er. Of zijn er juist te veel mobs? Even van channel veranderen en grote kans dat iemand anders bezig is in hetzelfde gebied.
De professions zijn op zich goed uitgewerkt. Het leuke hieraan is, is dat je iedere profession op 1 character kunt leren. Daardoor is het niet noodzakelijk om een nieuw personage aan te maken zodra je toe bent aan een nieuwe profession. Er zijn Plant, Ore en Energy nodes. Wanneer je een van deze nodes harvest krijg je een random buff die stackt. Dus terwijl je aan het questen bent is het handig om tegelijkertijd ook te harvesten aangezien je dan meer stamina, life regeneration en movement speed krijgt. De resources die je krijgt door het harvesten kun je gebruiken voor de volgende professions: Weaponsmithing (voor melee wapens), Focuscrafting (voor ranged wapens), Armoursmithing, Leatherworking, Tailoring en Alchemy.
Er zijn veel PvP mogelijkheden zoals: Deathmatch, waarmee je waar je wilt een gevecht tussen 2 teams kunt starten en, indien je wilt, kunt wedden met gold en items; Guild vs Guild, (waar je elk lid van de tegenstaande guilds moet verslaan in de wereld voor 24 uur); Battlegrounds met dropships en rijdende kannonen; Duels en ook nog 3v3 arena.
Elke class zo zijn sterke punten, maar als je nog niet veel ervaring met je class én PvP hebt kan het voelen alsof je character underpowered is.
Waar je het grootste gedeelte van de tijd mee bezig zult zijn in het begin is questen. Helaas bestaat dit uit niets anders dan monsters killen, dingen oppakken of naar een andere plek lopen. Dit wordt zo ontiegelijk saai na een tijd dat je liever gewoon ergens stil staat en hoopt dat het voorbij gaat. Maar door de combat zul je uiteindelijk toch weer terug komen om weer lekker even wat klappen uit te delen. Gelukkig kun je ook experience krijgen door dungeons, zogenaamde BAMs (afkorting voor Big Ass Monster, een soort mini world bosses die je in een kleine groep kunt verslaan) en PvP, dus er is . Toch zouden ze het quest systeem onder handen moeten nemen, het zou de reis naar level 60 een stuk aangenamer maken. Dit is een van de weinige minpunten van het spel.
De graphics zijn, zoals al eerder aangegeven, werkelijk subliem. Er vliegen vlindertjes rond in het gras, het gras en de bomen waaien in de wind en zelfs de achtergrond is van geweldige kwaliteit. De animaties zien er goed uitgewerkt en soepel uit. De dames zijn uhm... welgevormd, schaars gekleed en rennen op een uh... opmerkelijke manier. Wat ik wel een leuke verwisseling vind is dat dit keer ook sommige mannelijke characters flinke inkijk hebben en redelijk wat bloot laten zien, eindelijk ook eens wat “eyecandy” voor de vrouwen (of mannen).
Er zijn ontiegelijk veel cosmetische items te koop in de cash shop: brillen, hoeden, rugzakjes, mounts, vleugels, pets, kleding enzovoort. Ook is er een maandelijkse subscription mogelijk, hierdoor krijgen betalende spelers veel voordelen zoals: Verminderde cooldowns voor instances, een extra Valkyon response package per instance, elke maand een stel consumables waarmee je bijvoorbeeld overal toegang hebt tot je bank en elke 24 uur een boost voor meer gold, experience en reputation. Hoewel de extra's voor betalende spelers toch niet niets zijn, is het zeker mogelijk om zonder te betalen voluit te genieten van dit spel. De betalende spelers krijgen niet toegang tot speciale gear, content of stats; het maakt alles alleen nét even wat sneller.
Het grootste probleem van Tera is het quest systeem, dit wordt na een tijd echt saai.
De graphics zijn spectaculair, de combat is vloeiend en verfrissend, de wereld is prachtig en voelt levendig aan, endgame is er nog genoeg te doen en er zijn veel PvP opties. Om de paar maanden komt er nieuwe content uit en het is meestal van te voren al goed duidelijk wat deze content zal zijn (aangezien de Zuid-Koreaanse versie van Tera voorloopt op die Europese).
Al met al is Tera: Rising een van de beste free to play MMORPGs op dit moment.
Wat Goed Is...
Combat is verfrissend
Veel content
Geweldige graphics
... en wat niet
Questen is saai
Wat goed is...
... en wat niet
I like this game, I want to
Register and play now
I DON'T like this game, I want to
Find another MMORPG
Go back to the general ranking